o kawie

Zwykło się twierdzić, że jeżeli dobra kwa to koniecznie arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa ziarnista arabica do ekspresu
Czym jest arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma totalnie rozmaite potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj analogiczne, to jednakże się różnią.
Kawa Sumatra
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina rozkwita nieomalże przez cały rok oraz kocha ciepło, w następstwie tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Niemniej jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją scalać z aromatami, wskutek tego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać dokładnie skład towaru, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.